Reporter de Gardă » Olga Bulat Just another WordPress site Thu, 26 Dec 2013 08:46:55 +0000 en hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.2.1 Ce să facem cu bătrânii? /ce-sa-facem-cu-batranii /ce-sa-facem-cu-batranii#comments Tue, 08 Oct 2013 15:08:57 +0000 admin /?p=1116 ]]> Au casă, dar a trebuit să o părăsească şi să se cazeze prin aziluri, unde se usucă de dor. Cei care şi-au mai păstrat locuinţa îşi deplâng bătrâneţile şi neputinţa alături de jumătatea lor. Fericiţi se consideră cei care au îmbătrânit împreună, purtându-şi de grijă unul altuia.
]]>
/ce-sa-facem-cu-batranii/feed 0
Abuzul sexual în instanţă /abuzul-sexual-in-instanta /abuzul-sexual-in-instanta#comments Fri, 23 Aug 2013 11:10:55 +0000 admin /?p=1076 ]]> În anul 2012 numărul cazurilor de viol declarate a crescut considerabil: 360 cazuri, în comparaţie cu 291 înregistrate în 2011. Chiar dacă mai multe victime ale abuzului sexual se adresează organelor de drept, multe dintre acestea sunt victimizate dublu atunci când îşi caută dreptate în instanţa de judecată. O parte dintre acestea sunt nedreptăţite,iar după încheierea procesului, au nevoie iarăşi de consultarea psihologului, deoarece atitudinea organelor de drept este una discriminatorie.

]]>
/abuzul-sexual-in-instanta/feed 0
Bătrânețe alungată de acasă /batranete-alungata-de-acasa /batranete-alungata-de-acasa#comments Fri, 12 Apr 2013 09:05:13 +0000 admin /?p=997 ]]> R. Moldova este considerată o ţară îmbătrânită. Statisticele arată că fiecare a patra persoană în ţara noastră are vârsta cuprinsă între 60 şi 64 de ani, majoritatea fiind femei. Odată cu înaintarea în vârstă, aceste persoane devin vulnerabile, o mare parte dintre ele fiind supuse violenţei economice, dar şi fizice atât din partea familiei, cât şi din partea străinilor, iar vârsta, starea de sănătate şi accesul limitat la resurse face ca aceste persoane să sufere în tăcere.
]]>
/batranete-alungata-de-acasa/feed 0
Cum prinde viață un mărțișor? /cum-prinde-viata-un-martisor /cum-prinde-viata-un-martisor#comments Thu, 07 Mar 2013 16:13:46 +0000 admin /?p=969 ]]> Mărţişoarele sunt simbolul primăverii, al unui nou început, al speranţelor în mai bine. Dar cine sunt oamenii care confecţionează mărţişoare, pentru ca fiecare început de primăvară din Moldova să fie plin de speranţe într-un nou început? Sunt femei, copii, tineri care trăiesc o viaţă modestă, dar care preţuiesc foarte mult posibilitatea de a dărui şi de a crede în simbolul unei vieţi noi.
]]>
/cum-prinde-viata-un-martisor/feed 0
Ajutorul care ne îngheață /ajutorul-care-ne-ingheata /ajutorul-care-ne-ingheata#comments Fri, 15 Feb 2013 12:18:47 +0000 admin /?p=952 ]]> Suntem în ultima lună a iernii, iar oamenii încă mai luptă să obțină ajutor pentru perioada rece a anului. Motivele pentru care aceștia sunt refuzați sunt diverse. Totuși, dacă o persoană mai tânără este capabilă să muncească, cu excepția persoanelor cu dizabilități, pensionarii nu pot s-o facă, iar pensia multora dintre ei e prea mică pentru ca să-și poată achiziționa cele necesare pentru foc.
]]>
/ajutorul-care-ne-ingheata/feed 0
Descentralizare pentru vulnerabili /descentralizare-pentru-vulnerabili /descentralizare-pentru-vulnerabili#comments Mon, 31 Dec 2012 09:13:13 +0000 admin /?p=903 ]]> Minorităţile etnice, dar şi cele religioase sunt discriminate şi în prezent. Procesul de evoluţie în localităţile acestora a fost stopat cu mulţi ani în urmă. Romii nici până astăzi nu dispun de necesităţi vitale, cum ar fi apa, fiind nevoiţi să o care din satul vecin. O reforme reuşită însă ar putea să acopere necesităţile cetăţenilor şi, în primul rând, ale persoanelor vulnerabile. Unele localităţi au reuşit deja să depăşească aceste neînţelegeri, ceea ce a contribuit la găsirea unor soluţii pentru mai multe probleme, ce vizează toţi locuitorii, indiferent de vârstă, religie sau capacităţi fizice şi intelectuale.
]]>
/descentralizare-pentru-vulnerabili/feed 0
Cine lasă bolnavii psihic fără casă? /cine-lasa-bolnavii-psihic-fara-casa /cine-lasa-bolnavii-psihic-fara-casa#comments Thu, 06 Dec 2012 20:45:52 +0000 admin /?p=866 ]]> Deși legea antidiscriminare a fost adoptată, drepturile persoanelor cu dizabilități sunt lezate în continuare, îndeosebi a persoanelor cu dizabilități mintale, a celor care nu-și pot apăra drepturile nici măcar în instanța de judecată. De acest fapt se folosesc rudele, care se dovedesc a fi și tutorii lor, deposedându-i de avere. În timp ce ele se bucură de bunurile obținute, persoanele cu dizabilități intelectuale sunt plasate în internatele psihoneurologice sau în spitalele de psihiatrie.

]]>
/cine-lasa-bolnavii-psihic-fara-casa/feed 0
Bătrâneţe – vremuri grele /batranete-%e2%80%93-vremuri-grele /batranete-%e2%80%93-vremuri-grele#comments Mon, 12 Nov 2012 15:11:33 +0000 admin /?p=820 ]]> Situaţia economică precară a alungat o bună parte din tinerii apţi de muncă peste hotare. Acolo, în mare parte, sunt nevoiţi să îngrijească bătrâni străini, în timp ce părinţii lor au rămas în grija nimănui. Ei nu cer prea mult, doar o bucăţică de pâine şi puţină atenţie, fiind fericiţi atunci când se găseşte un suflet care să intre în casa lor să-i întrebe cum se simt. Uşile acestor bătrâni sunt deschise pentru oricine, însă puţini sunt cei care găsesc timp să le păşească pragul. O soluţie pentru persoanele în etate ar fi deschiderea unor azile sau, cel puţin, a unor centre sociale. Însă, până încep acestea să funţioneze, e nevoie de soluţionat mai multe probleme.

]]>
/batranete-%e2%80%93-vremuri-grele/feed 0
Fetele în viitorul satului /fetele-in-viitorul-satului /fetele-in-viitorul-satului#comments Wed, 24 Oct 2012 14:43:14 +0000 admin /?p=781 ]]> La 15 octombrie comunitatea internaţională marchează Ziua Internaţională a femeilor rurale. Republica Moldova, un stat preponderent agar, are peste un milion de femei stabilite în mediul rural. Secretarul general ONU a subliniat importanţa investirii în femeile din zonele rurale, pentru ca acestea să-şi poată atinge potențialul lor pentru beneficiul tuturor. În prezent, neavând alte oportunităţi, tinerele, care şi-ar dori să rămână în sat şi să participe la dezvoltarea localităţii de baştină, sunt nevoite să-şi caute un loc de muncă în localităţile urbane, muncind pentru un salariu simbolic, care, uneori, abia de le permite să supravieţuiască. Fetele de la sate reprezintă însă viitorul localităţilor rurale şi, dacă li se vor oferi locuri de muncă aproape de casă şi de propriile familii, viitorul satelor va fi şi viitorul lor.
Această emisiune o puteți găsi și pe pagina /

]]>
/fetele-in-viitorul-satului/feed 0
Sunt o personalitate, nu o dizabilitate /sunt-o-personalitate-nu-o-dizabilitate /sunt-o-personalitate-nu-o-dizabilitate#comments Fri, 20 Jul 2012 07:04:18 +0000 admin /?p=698 ]]> Ce se întâmplă cu persoanele cu dizabilităţi fizice sau intelectuale odată cu trecerea în nefiinţă a rudelor acestora din moment ce ei necesită îngrijire permanentă din partea celor apropiaţi? Câţi dintre noi, cei ocupaţi zilnic de problemele existenţiale, ne-am adresat vreodată această întrebare?

Persoanele cu dizabilităţi fizice, în funcţie de gravitatea situaţiei lor, sunt pregătite totuşi să ducă o viaţă independentă. Unele studiază şi o specialitate, având posibilitatea să se angajeze mai târziu în câmpul muncii. Persoanelor cu dizabilităţi intelectuale însă nu li se oferă o astfel de şansă. Ele nu sunt angajate în câmpul muncii şi nu sunt deloc pregătite pentru o viaţă independentă. Atunci când rămân singure, acestea au doar două soluţii pentru supravieţuire: să rămână în grija rudelor sau să fie plasate într-o pensiune de tip închis. Deşi autorităţile susţin că au pregătite locuinţe pentru persoanele cu dizabilităţi, numărul acestora îl depăşeşte pe cel al locuinţelor, iar părinţii îşi fac griji pentru viitorul copiilor lor.

]]>
/sunt-o-personalitate-nu-o-dizabilitate/feed 0