Despre Reporter de Gardă

Reporter de Gardă 2017: Raport de activitate.

În 2017, RdG s-a situat printre puținele grupuri media care a realizat și a difuzat programe de investigație în format TV și este singurul grup media care difuzează acest tip de programe la mai multe posturi TV din Moldova (peste 10 posturi), dar și pe pagina web și pe rețele de socializare.

Începând cu anul 2010,  Asociația Telejurnaliștilor Independenți produce săptămânal și programe video, la rubrica Reporter de gardă, care sunt plasate la cel puțin 10 stații naţionale și regionale din Republica Moldova: TV8, Canal Regional, TV Elita, TV Prim, Drochia TV, Media TV, NTS, Sor TV, Albasat, N4, dar și la alte posturi TV. Echipa noastră mai produce și programe radio, care sunt emise de cel puțin 5 stații de radio din Republica Moldova. Toate aceste stații TV și radio au acoperire națională și regională, ajungând, practic, în fiecare localitate din R. Moldova.

Produsele video ale echipei noastre sunt prezente și pe site-urile de socializare, în acest an pagina de Facebook a programului Reporter de Gardă înregistrând o creștere fără precedent a numărului de consumatori, unele dintre produsele video având peste jumătate de milion de vizualizări,altele – trecând de cifra de 250000. Produsele video publicate pe pagina „Reporter de Gardă” au adunat împreună 2,6 milioane de vizualizări.

În acest mod, pe parcursul anului 2017, RdG a avut cea mai vastă paletă de audiență dintre grupurile de presă de investigații, având 3 platforme de comunicare cu publicul: produse TV emise la 10 posturi nationale și regionale, radio și on-line, în două limbi.

De asemenea, investigațiile TV , au fost în permanență preluate de către alte mass-media din Republica Moldova, inclusiv Pro TV, Jurnal TV, TV 8, de o mulțime de pagini web, atât din Republica Moldova, cât și din străinătate, inclusiv din Cehia, Norvegia, Suedia, Franța, Georgia, Armenia, Rusia, SUA, Ucraina.

Investigațiile RdG și efectele acestora:

Pe parcursul anului, RdG a realizat emisiuni de, care au abordat, în primul rând, corupția, problemele din justiție, tenderele falsificate, spălarea de bani publici, abuzurile în funcții publice, dar și averile nejustificate legal ale demnitarilor.

În acest sens, menţionăm articolele ZdG cu privire la averile judecătorilor și miniștrilor, cu privire la reparațiile de la vila prezidențială de la Condrița, vacanțele președintelui proaspăt ales Igor Dodon, dar și relațiile de rudenie și de partid din interiorul instituțiilor guvernamentale, afacerile tenebre din cadrul CNA sau a Primăriei Chișinău.

Multe dintre anchetele realizate de RdG au avut o rezonanță publică impresionantă, servind și ca motiv de demarare a unor investigații din partea organelor de drept. În acest an, echipa redacțională a lansat o nouă serie de investigații în format TV, care au fost emise la mai multe stațiiTV naționale și regionale.

De asemenea, reporterii RdG au lucrat în cadrul unor proiecte internaționale, documentând cazuri de corupție sau drepturile omului. Astfel, o echipă a RdG a fost în Ucraina, la Sergheevca, unde a documentat și a realizat o istorie video despre proprietățile din statul vecin ale Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova. Reporterii RdG Anatolie Eșanu și Victor Moșneag au făcut o deplasare la București, unde au cules date pentru un video despre protecţia datelor cu caracter personal și accesul jurnaliştilor din România la probe din dosare penale. Făcând o comparație cu R. Moldova, reporterii RdG au constatat că jurnaliștii din România se bucură de un acces mult mai facil la probele din dosarele în care sunt cercetați politicieni sau persoane cu funcții de răspundere. Marina Ciobanu și Viorica Tataru au realizat un proiect despre fenomenul oligarhiei în R. Moldova, Ucraina și Georgia, respectiv, au vizitat aceste țări pentru a aborda subiectul în cunoștință de cauză. Aceleași reportere au realizat un reportaj amplu de la Praga, Cehia, despre fenomenul propagandei rusești și modul în care este combătut în acest stat european.

Agresiuni, amenințări:

Pe parcursul anului 2017, reporterii RdG au fost ținta unor numeroase atacuri din partea autorităților publice sau a unor entități anonime. În toate cazurile în care RdG a cerut asistența autorităților pentru elucidarea acestor atacuri, nu a urmat nici o schimbare.

Tot în luna mai, reporterii RdG care filmau cu drona mitingul de Ziua Victoriei, au fost somați de persoane în civil, care nu s-au legitimat, să coboare drona și să nu mai filmeze, în timp ce alături, delegația PD își filma coloana cu propria dronă, nefiind supusă interdicțiilor.

În august, reportera RdG Viorica Tataru a fost bruscată și agresată verbal de către paznicii unui restaurant unde aceasta filma o petrecere mondenă cu fețe bisericești, tot Viorica Tataru a fost admonestată pentru că a filmat serbarea Mitropolitului Vladimir.

În luna octombrie, reporterele Marina Ciobanu și Viorica Tataru realizau un reportaj, pe o stradă publică, în fața clădirii GBC și au fost somate în mod repetat de către bodyguarzii clădirii, care le-au sugerat că vor avea probleme dacă vor continua să filmeze pe această stradă. ONG-urile de media au făcut o declarație publică, solicitând MAI să realizeze o anchetă pe acest caz, dar MAI nu a răspuns solicitării.

Reporterii RdG au avut acces limitat și selectiv la evenimentele organizate de către președintele Igor Dodon, dar și la Parlament, unde polițiștii le-au adresat atenționări că, dacă vor fi prea insistenți, ar putea să aibă „probleme când trec strada”.

Învățăm de la alții, instruim pe alții

Pe parcursul anului 2017, membrii echipei RdG au continuat să învețe despre jurnalism, anchete, accesul la informații, metode moderne de informare a publicului, participând la mai multe traininguri în R. Moldova și în străinătate. De asemenea, și redacția RdG şi-a deschis ușile pentru tinerii reporteri care au dorit să învețe jurnalism de investigație în format TV sau on-line.

În februarie 2017, Marina Ciobanu și Viorica Tataru au participat la trainingul „Istorii jurnalistice în format multimedia”, la Praga, Cehia, unde au asimilat o nouă formă de prezentare a materialelor jurnalistice și o oportunitate de a face investigațiile lungi și grele mai accesibile pentru publicul contemporan.

Tot în noiembrie, reprezentantul RdG a participat la Conferința Globală a Reporterilor de Investigație din Johannesburg, Africa de Sud.

Tot în decembrie, Victor Moșneag a participat la o vizită de studiu pentru jurnaliștii de investigație la Berlin, Germania.

RdG a oferit din experiența sa lecții de învățat tinerilor reporteri. Mai mulți tineri au realizat reportaje scrise și istorii video în cadrul redacției, iar două reportere absolvente ale Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism, Maria Șveț și Liliana Botnariuc, au ales să muncească permanent în cadrul RDG/ ZdG, reușind să realizeze mai multe produse.

Finanțări. Cine sunt partenerii RdG?

Menționăm că jurnalismul de investigație, cel mai complicat tip de jurnalism, nu ar fi fost posibil fără susținerea partenerilor noștri străini: FPU, ICFJ, IREX Europe, FHI360, cărora le mulțumim pentru sprijin și încredere.

RdG rămâne în căutarea unor surse de alternativă, care ar face jurnalismul de investigație sustenabil, viabil și accesibil pentru fiecare cetățean.

Planuri pentru 2018

RdG își fortifică în acest an Departamentul de Investigații, promițând să realizeze anchete și mai argumentate, și mai diverse ca formă de prezentare.

Pagina web va fi restructurată, pentru a putea oferi informații de interes public într-un mod și într-o formă mai adecvate. Vom relansa pagina web în limba engleză.

În fiecare săptămână, echipa va livra o nouă investigație în format TV (durata 5-10 minute), care este difuzată în zilele de sâmbătă la TV8 și pe parcursul săptămânii la alte 10 posturi TV regionale.

De asemenea, RdG va veni în acest an cu produse multimedia surprinzătoare, noi, care sperăm să aducă și mai multă transparență în R. Moldova și mai multă încredere cititorilor în puterea jurnalismului de investigație.

RdG va organiza dezbateri TV si întâlniri cu publicul în diverse regiuni ale R.Moldova. RdG va organiza și un mini-studio pentru dezbateri și filmări ce țin de spectrul tematic al unei echipe de investigații jurnalistice.

RdG planifică un șir de traininguri pentru angajați, în special pentru reporterii de investigație, pentru reporterii din cadrul departamentelor TV și on-line.

RdG planifică o colaborare mai strânsă cu școlile și facultățile de jurnalism, pentru a contribui la instruirea și inspirarea studenților și reporterilor începători în ceea ce privește jurnalismul de investigație.

RdG planifică un șir de parteneriate cu reporteri și redacții din alte state pentru realizarea unor investigații transfrontaliere.

RdG mulțumește tuturor celor care au făcut și fac posibilă activitatea acestui grup de presă.