Details

Săptămânal, pieţele de la noi sunt invadate cu mărfuri de larg consum aduse prin contrabandă din Ucraina. Procedura e simplă. Eu am nevoie de marfă, ţi-o comand, tu mi-o aduci şi, ulterior, eu o vând fără acte de origine, neachitând taxele şi impozitele la buget.

Serviciile de frontieră au mari bătăi de cap din cauza mărfurilor de contrabandă, care sunt introduse cu uşurinţă în R. Moldova.

Pentru a ne convinge de acest fapt, Reporter de Gardă s-a infiltrat sub acoperire în anturajul unui intermediar contrabandist, care ne-a descris schema prin care, pentru o sumă de 1400 de euro pot fi aduse ilegal în țară două microbuze cu mărfuri în valoare de până la 130 mii de euro.

Sancţiunile mici şi lipsa de competenţe a autorităţilor de a confisca marfa de contrabandă de pe piaţă, practic, le oferă comercianţilor neloiali dreptul să-şi continue nestingherit afacerile. „Dacă marfa de contrabandă ajunge deja pe piaţă, devine imposibil să fie scoasă de acolo”, susține Alexandru Cuzimuc, directorul Agenţiei pentru protecţia consumatorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*